Obiceiuri si traditii de nunta la romani

IMG-BLOG

Nunta este a sasea taina a Bisericii ortodoxe, iar acest eveniment fericit nu se rezuma numai la distractie cu muzica si mancaruri alese, ci la romani se respecta o serie de obiceiuri si traditii.

Incepand cu fixarea nuntii, care nu trebuie sa pice in posturile de peste an si terminand cu anumite superstitii locale (in Maramures si Ardeal se aleg cate doua perechi de nasi), iata care sunt in mare cele mai cunoscute obiceiuri si traditii de nunta la romani.

Aceste obiceiuri incep inainte de nunta si continua pana in ziua evenimentului.

Inainte de nunta

Petitul miresei. Conform datinilor stravechi, primul obicei legat de casatorie incepe o data cu cererea in casatorie. Daca acest cuplul respecta aceasta traditie, mirele trebuie sa ceara mana viitoarei sotii de la socrii.

Inelul de logodna. Imediat cum a primit consimtamantul socrilor, viitorul mire ii va oferi alesei inimii sale un inel de logodna care simbolizeaza iubirea si respectul ce i le poarta.

Alegerea parintilor spirituali. La pasul urmator, asa cum este firesc, tinerii miri incep sa isi caute nasii de cununie, domnisoarele si cavalerii de onoare.

Cu putin timp inainte de nunta se organizeaza petrecerea burlacilor, respectiv a burlacitelor.

In ziua nuntii

Barbieritul mirelui. Dupa ce alaiul de nunta este pornit de cavalerii de onoare, acestia merg impreuna cu lautarii la locuinta mirelui pentru a-l barbieri. Acest obicei simbolizeaza maturizarea celui care se casatoreste.

Gatitul miresei. Mireasa este ajutata de catre nasa si domnisoarele ei de onoare sa se imbrace si sa isi prinda accesoriile de par. O domnisoara de onoare trebuie sa aiba la indemana kit-ul miresei, in caz ca se intampla vreun accident neprevazut pe drum.

Hora miresei. Dupa ce mireasa este gata de nunta, in curtea casei sale se porneste hora. Nasa rupe turta miresei si o imparte celor prezenti. Dupa hora, alaiul de nuntasi se indreapta spre biserica.

Schimbarea verighetelor. Asa cum se obisnuieste, in timpul slujbei religioase, preotii pun pe degetul inelar de la mana stanga al mirilor verighetele, pe care acestia le vor purta o viata intreaga.

Furatul miresei. Aceasta traditie este una hilara care se finalizeaza la miezul noptii cu rascumpararea miresei de catre mire sau nas.

Primul dans al mirilor. In zilele noastre, clasicul vals al mirilor poate fi inlocuit cu o melodie linistita sau ritmata pe care mirii isi arata calitatile artistice.

Taierea tortului. La sfarsitul petrecerii, mirii taie impreuna tortul. Multi dintre miri folosesc seturi elegante de taierea tortului, formate din paleta si cutit frumos decorate. De asemenea, paharele folosite pentru toast sunt adeseori impodobite cu strassuri, tulle, dantela sau snur, in diferite culori.

Aruncarea buchetului. La sfarsitul petrecerii, fetele nemaritate se aduna in spatele miresei care arunca buchetul de flori. Se spune ca cea care prinde buchetul urmeaza sa se marite.

Aruncarea jartelei. Similar, mirele arunca jarteaua pe care o scoate de pe piciorul miresei in aplauzele celor prezenti si o arunca. Cel care o prinde, se va casatori curand.

Mirele trece pragul cu mireasa in brate. Dupa nunta, mirele trece pragul casei cu proaspata sotie in brate. Acest obicei semnifica primul pas facut impreuna in casa noua.

Cu siguranta, mai exista si alte traditii si obiceiuri de nunta in tara noastra, insa cele mentionate sunt printre cele mai cunoscute.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *